Plan: | De Schans en De Vork |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B091schansenvork-0003 |
Algemeen
Geluidsoverlast kan worden veroorzaakt door industrielawaai, railverkeerslawaai, wegverkeerslawaai en luchtverkeerslawaai van Schiphol. In het plangebied is verkeerslawaai, railverkeerslawaai en industrielawaai relevant. Geluidoverlast wordt alleen beschouwd bij geluidsgevoelige objecten. In het plangebied zijn deze objecten beperkt tot de twee woningen aan de Westgouweweg die in 1991 aanwezig waren bij het van kracht worden van het bestemmingsplan De Schans. In dit bestemmingsplan is niet toegelaten dat nieuwe (bedrijfs)woningen worden gerealiseerd. Buiten het plangebied liggen aan de noord- en de westzijde woonwijken. Aan de oost- en zuidzijde liggen enkele woningen. Maatgevend
zijn hierbij de bedrijfswoningen aan de Oostgouweweg, aan De Schans en de Westgouweweg.Hierna wordt voor de genoemde geluidsbronnen ingegaan op hun effect op de geluidsgevoelige bestemmingen binnen en buiten het plangebied.
Wegverkeerslawaai
Ter bepaling van de geluidsbelasting moet op grond van artikel 74 van de Wet geluidhinder (Wgh) iedere weg in beschouwing worden genomen. Dit hoeft niet als de weg binnen een woonerf is gelegen of dat voor een weg een maximum snelheid geldt van 30 km/uur. In het plangebied liggen geen woonerven of wegen met een maximum snelheid van 30 km/uur.
De te beschouwen wegen kennen een geluidszone, een aandachtsgebied waar binnen een akoestisch onderzoek moet plaats vinden. De omvang van een zone is afhankelijk van het aantal rijstroken van de weg en de typering van het gebied (binnenstedelijk of buitenstedelijk). Binnenstedelijk is het gebied binnen de bebouwde kom en buitenstedelijk is het gebied buiten de bebouwde kom. Op grond van artikel 82 van de Wgh bedraagt de voorkeursgrenswaarde 48 dB op de gevel van een geluidsgevoelige bestemming. Artikel 83 geeft het bevoegd gezag de mogelijkheid om een hogere waarde vast te stellen. Het vaststellen van een hogere waarde is alleen noodzakelijk als een nieuwe weg wordt aangelegd, een woning wordt gerealiseerd in de zone van een bestaande weg of als fysieke wijzigingen aan de weg worden uitgevoerd die een toename van het geluid tot gevolg hebben. Het bestemmingsplan laat niet toe dat woningen in het plangebied worden gerealiseerd of dat een weg wordt aangelegd. Ook is niet voorzien in een fysieke wijziging van een weg. Er wordt geen nadere aandacht aan hogere waarden geschonken omdat het plan hier geen aanleiding voor geeft.
Industrielawaai
Met betrekking tot industrielawaai geldt dat, als op een bedrijventerrein grote lawaaimakers (bijlage 1, onderdeel D van het Besluit omgevingsrecht [BOR] en artikel 41 Wgh) mogen komen, voor dat terrein een geluidszone moet worden vastgesteld. Het bestemmingsplan laat niet toe dat grote lawaaimakers worden gevestigd, aan de geluidzonering wordt geen nadere aandacht geschonken. In het kader van een goede ruimtelijke ontwikkeling is het ook noodzakelijk aandacht te schenken aan de geluidbelasting die de inrichtingen in het plangebied veroorzaken bij geluidgevoelige objecten binnen en buiten het plangebied. De geluidbelasting vanwege de afzonderlijke inrichtingen is gereguleerd in de milieuvergunningen of volgt uit het Activiteitenbesluit. Hiermee overschrijdt de geluidbelasting de grenswaarden niet die bij het afgeven van een milieuvergunning moeten worden gehanteerd. Aan de geluidbelasting vanwege een inrichting die valt onder het Activiteitenbesluit zijn grenswaarden gesteld. Voor de geluidbelasting vanwege de gezamenlijke inrichtingen op het terrein sluiten wij aan bij de systematiek van de milieuzonering van de VNG die uitgaat van afstandscriteria.
Railverkeerslawaai
Als een plangebied geheel of gedeeltelijk binnen de onderzoekszone van een spoorweg ligt, moet bij de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan akoestisch onderzoek worden gedaan naar de geluidsbelasting (artikel 77 Wgh). Een dergelijk onderzoek moet worden gedaan op nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen, bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Een bestemmingsplan kan pas worden vastgesteld als de geluidbelasting op nieuwe geluidgevoelige functies voldoet aan de voorkeursgrenswaarde genoemd in de Wgh of als de Omgevingsdienst een besluit heeft genomen om hogere waarden vast te stellen.
Op grond van artikel 106 van de Wgh bedraagt de voorkeursgrenswaarde 55 dB op de gevel van een woning. Op grond van hetzelfde artikel heeft het bevoegde gezag de mogelijkheid om een hogere waarde vast te stellen. In analogie met wegverkeerslawaai is het alleen nodig om een hogere waarde vast te stellen bij een wijziging van het bestemmingsplan die de aanleg van woningen of een spoorlijn mogelijk maakt. Daar dit in dit bestemmingsplan niet mogelijk wordt gemaakt wordt geen nadere aandacht aan de hogere waarden geschonken.
Luchtvaartlawaai
Door een goede ruimtelijke ordening wil het Rijk voorkomen dat er meer mensen komen te wonen op plaatsen waar veel vliegtuiggeluid is. In de Nota Ruimte (2004) is een gebied aangewezen waar geen nieuwe woningbouw mag plaatsvinden, de zgn. '20Ke contour'. Uitgezonderd hiervan zijn bouwmogelijkheden die al bestonden volgens het vigerende provinciale beleid. In Zuid Holland gaat het om gebieden binnen de rode contouren uit de genoemde streekplannen en om woningen die onder de "ruimte-voor-ruimte"- regeling vallen.
Wegverkeerslawaai
In het plangebied liggen woningen aan op de Westgouweweg. De geluidbelasting vanwege De Schans bedraagt bij deze woningen hoogstens 47 dB. Het deel van de Goudse Schouw ten noorden van deze woningen veroorzaakt bij deze woningen een geluidbelasting van hoogstens 55 dB. Bij deze geluidbelastingen is de aftrek krachtens artikel 110g Wgh in rekening gebracht. De geluidbelasting vanwege De Goudse Schouw ligt boven de voorkeurswaarde van 48 dB. Daar de Wgh de mogelijkheid biedt om woningen te realiseren waarbij deze geluidbelasting optreden is er bij de woningen aan de Westgouweweg sprake van een acceptabel woonklimaat.
Industrielawaai
De woningen aan de Westgouweweg ondervinden een geluidbelasting van ten hoogste 50 dB(A) vanwege een inrichting binnen het plangebied (Cyclus aan De Schans 27). De verdere inrichtingen in het plangebied zijn niet bepalend voor de geluidbelasting bij de woningen. Inrichtingen buiten het plangebied veroorzaken een vergelijkbare geluidbelasting, waarbij het Alpherium met 50 dB(A) de hoogste bijdrage heeft.
Het gecumuleerde industrielawaai vanwege alle inrichtingen binnen en buiten het plangebied zal bij de woningen aan de Westgouweweg ten hoogste 54 dB(A) bedragen. Bij een dergelijke geluidbelasting is te verwachten dat enige geluidhinder op zal treden. Uit de Wgh volgt dat een gecumuleerde geluidbelasting vanwege de inrichtingen op een gezoneerd industrieterrein van ten hoogste 55 dB(A) acceptabel is. Hierop aansluitend bestaat er een acceptabel woonklimaat bij de woningen aan de Westgouweweg.
De invloed van de inrichtingen in het plangebied op de geluidbelasting buiten het plangebied is vastgesteld op basis van de hiervoor besproken milieuzonering in het plangebied. Bij deze milieuzonering is rekening gehouden met alle geluidgevoelige objecten buiten het plangebied. In de huidige invulling van het plangebied zijn er geen inrichtingen gevestigd in een zone die alleen een lichtere categorie toelaat. In de huidige situatie is hiermee sprake van een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied, die kan worden geconsolideerd door de milieuzonering in het plan op te nemen.
Railverkeerslawaai
De woningen in het plangebied liggen in de onderzoekszone van de spoorlijn van Leiden naar Woerden. De geluidbelasting vanwege het railverkeer bedraagt bij de woningen hoogstens 56 dB. Deze geluidbelasting komt vrijwel overeen met de voorkeursgrenswaarde van 55 dB. Bij de woningen geeft het railverkeerslawaai geen verslechtering van de leefomgeving.
Luchtvaartlawaai
Het plangebied ligt buiten de zgn. 20Ke contour. Daarnaast worden door middel van dit plan geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt.
Totale geluidbelasting woningen in het plangebied
De woningen in het plangebied ondervinden een geluidbelasting vanwege het wegverkeer, de industrie en het railverkeer die voor iedere categorie boven de voorkeursgrenswaarde ligt. Om na te gaan of nog sprake is van een acceptabel woonklimaat is de gecumuleerde geluidbelasting vanwege de bronnen berekend volgens de rekenregel die is opgenomen in de geactualiseerde versie van het meet- en rekenvoorschrift geluidhinder 2006. De gecumuleerde geluidbelasting bedraagt bij de woningen hoogstens 58 dB. Hierbij is rekening gehouden met de aftrek van 2 dB krachtens artikel 110g Wgh.
Omdat de Wgh het toelaat dat woningen worden gerealiseerd op een plaats waar een dergelijke geluidbelasting heerst is er sprake van een acceptabele situatie.
Wegverkeerslawaai
In het plangebied liggen woningen aan De Schans. De geluidbelasting vanwege De Schans bedraagt bij deze woningen 53 dB. Bij deze geluidbelastingen is de aftrek krachtens artikel 110g Wgh niet in rekening gebracht. Er is geen aandacht besteed aan het geluid van de N11 omdat deze weg buiten het plangebied ligt. Rekening houdend met de aftrek van 5 dB krachtens artikel 110g overschrijdt de geluidbelasting vanwege De Schans de voorkeurswaarde van 48 dB niet. Er is voor wegverkeerslawaai sprake van een goede ruimtelijke ordening.
Industrielawaai
De woningen aan De Schans ondervinden een geluidbelasting van ten hoogste 57 dB(A) vanwege een inrichting binnen het plangebied (De gecombineerde inrichtingen van Sita en de Alphense Puin Recycling aan De Schans 59). De verdere inrichtingen in het plangebied zijn niet bepalend voor de geluidbelasting bij de woningen. Inrichtingen buiten het plangebied veroorzaken een lagere geluidbelasting, waarbij het Alpherium met 55 dB(A) de hoogste bijdrage heeft. Het gecumuleerde industrielawaai vanwege alle inrichtingen binnen en buiten het plangebied zal bij de woningen aan De Schans 60 dB(A) bedragen. Bij een dergelijke geluidbelasting is te verwachten dat geluidhinder op zal treden. De Wgh geeft de mogelijkheid om een gecumuleerde geluidbelasting vanwege de inrichtingen op een gezoneerd industrieterrein van ten hoogste 60 dB(A) toe te laten. De geluidbelasting bij de woningen aan De Schans ligt op de grens van het toelaatbare.
De invloed van de inrichtingen in het plangebied op de geluidbelasting buiten het plangebied is vastgesteld op basis van de hiervoor besproken milieuzonering in het plangebied. Bij deze milieuzonering is rekening gehouden met alle geluidgevoelige objecten buiten het plangebied. In de huidige invulling van het plangebied zijn er geen inrichtingen gevestigd in een zone die alleen een lichtere categorie toelaat. In de huidige situatie is hiermee sprake van een goede ruimtelijke ordening van de inrichtingen binnen het plangebied, die kan worden geconsolideerd door de milieuzonering in het plan op te nemen.
Railverkeerslawaai
De woningen in het plangebied liggen in de onderzoekszone van de spoorlijn van Leiden naar Woerden. De geluidbelasting vanwege het railverkeer bedraagt bij de woningen 61 dB. Deze geluidbelasting ligt boven de voorkeurswaarde van 55 dB, maar overschrijdt de grenswaarde waarvoor een hogere waarde kan worden verleend van 68 dB niet. Bij de woningen is sprake van een acceptabel leefklimaat vanwege het railverkeerslawaai.
Luchtvaartlawaai
Het plangebied ligt buiten de zgn. 20Ke contour. Daarnaast worden door middel van dit plan geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt.
Totale geluidbelasting woningen in het plangebied
De woningen in het plangebied ondervinden een geluidbelasting vanwege het wegverkeer, de industrie en het railverkeer die voor de industrie en het railverkeer boven de voorkeurswaarde ligt. Om na te gaan of nog sprake is van een acceptabel woonklimaat is de gecumuleerde geluidbelasting vanwege de bronnen berekend volgens de rekenregel die is opgenomen in de geactualiseerde versie van het meet- en rekenvoorschrift geluidhinder 2006. De gecumuleerde geluidbelasting is hierbij uitgedrukt als een waarde die moet worden getoetst bij railverkeerslawaai omdat deze categorie de hoogste bijdrage heeft. De gecumuleerde waarde bedraagt bij de woningen 67 dB. Voor railverkeerslawaai mag een hogere waarde tot aan 68 dB worden verleend.
Wanneer de gecumuleerde geluidbelasting bij de woningen aan De Schans wordt beschouwd kan worden geconcludeerd dat deze op de grens van het toelaatbare ligt.