Plan: | CO2 distributienetwerk Bentwoud |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1672.BPBH20100001-VG01 |
In de Wet ruimtelijke ordening is bepaald dat voor ieder ruimtelijk plan moet worden omschreven op welke wijze rekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding, de Watertoets. Voor de aanleg van het CO2-drukreduceerstation en de CO2-distributieleiding hoeft geen water te worden gedempt of te worden gegraven. Het drukreduceerstation kent een oppervlakte van 46 m2. Het regenwater wordt rechtstreeks geloosd op het grondwater. De ontwikkeling in dit bestemmingsplan heeft dan ook geen negatieve gevolgen voor de waterhuishouding.
In februari 2010 heeft Visser & Smit Hanab aan Oranjewoud opdracht verleend voor het uitvoeren van een geohydrologisch onderzoek en het opstellen van een bemalingsrapport voor de aan te leggen leidingen. Doel van het geohydrologisch onderzoek is geweest om inzicht te verkrijgen in de heersende geohydrologische situatie.
Waar mogelijk worden de leidingen door middel van open ontgraving aangebracht en dienen de werkzaamheden bij voorkeur droog te worden uitgevoerd. In verband met de heersende grondwaterstanden is mogelijk bemaling van de leidingsleuf nodig. Op plaatsen waar het aanbrengen van de leidingen door middel van open ontgraving niet mogelijk is, wordt gewerkt met horizontaal gestuurd boren (HDD-boringen (Horizontal Directional Drilling)).
Voor deze trajectgedeelten zijn op verschillende plaatsen zogenaamde intrede- en uittredepunten nodig, waar de door middel van boring aangebrachte leidinggedeelten kunnen worden gekoppeld. Deze koppelingen dienen eveneens in den droge te worden uitgevoerd. Ook hier is mogelijk sprake van bemaling.
Voor het gehele tracé zijn, afhankelijk van de wijze van aanbrengen van de leidingen, bemalingberekeningen uitgevoerd en is het waterbezwaar bepaald. De resultaten van het geohydrologisch onderzoek en de bemalingberekeningen zijn in het rapport opgenomen welke als bijlage bij dit bestemmingsplan is gevoegd.
Conclusie
Op basis van onderzoek en de eisen van het Hoogheemraadschap, zal praktisch gezien het toepassen van bij spanningsbemaling ter plaatse van de kruisingen met de sloten/watergangen niet uitvoerbaar zijn. Mogelijke alternatieven zijn de kruisingen uitvoeren als droge zinker met het toepassen van onderwaterbeton of het uitvoeren als een natte zinker (afdammen van de sloten en aanleg van de zinker in den natte).
Bij onderwaterbeton kan, als gevolg van de belastingtoename, er nog zetting optreden in het gedeelte van de deklaag onder de leiding. Dit brengt risico's voor de leiding met zich mee. Voorkeur gaat derhalve uit naar het aanleggen van de leiding door middel van natte zinkers. Teneinde opbarsten te voorkomen, zal het waterpeil bij het graven van de sleuf en het aanbrengen van de zinker voldoende hoog moeten worden opgezet.