direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleidskader
Plan: Westzijdeweg 27a
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1672.13BPBGWestzijde27a-ON01

3.5 Gemeentelijk beleidskader

3.5.1 Samengestelde Structuurvisie Gemeente Rijnwoude (2008)

Op grond van de Wro zijn gemeenten verplicht om voor hun grondgebied één of meer structuurvisies vast te stellen. De gemeente Rijnwoude heeft er voor gekozen om de bestaande visies te bundelen en in één document op te nemen. Opgenomen zijn de Structuurvisie Rijnwoude 2020, Van droom naar daad (2005) en een uitsnede van gebieden uit de Transformatievisie Oude Rijnzone (2007). Aan de structuurvisie is verder een uitvoeringsparagraaf toegevoegd. De Structuurvisie Rijnwoude 2020; van droom naar daad uit 2005 (vastgesteld als structuurplan) is hiermee Wro- en vooral ook GREX-proof gemaakt.

De hoofdkeuzen uit de 'Structuurvisie Rijnwoude 2020; van droom naar daad' zijn nog steeds actueel. De hoofdkeuzen voor de gemeente zijn:

  • 1. Rijnwoude "Dorpen tussen steden"
      • versterken dorpse kwaliteiten en niet (visueel) vastgroeien aan de nabijgelegen stedelijke gebieden:
      • ontwikkelen Oude Rijnzone vanuit kwaliteiten
  • 2. Rijnwoude een complete, leefbare gemeente van subregionaal niveau
      • versterking van het bestaande voorzieningencentrum;
      • Hazerswoude-Rijndijk als hoofdvoorzieningencentrum Rijnwoude;
      • versterken structuur Hazerswoude-Dorp;
      • Benthuizen aan het Bentwoud
  • 3. Verschil ontwikkelingsmogelijkheden 'grasland' en 'akkerland'
      • behouden en versterken graslandschap;
      • geleidelijke transformatie akkerland.

Voorgenomen planologische wijziging is dermate kleinschalig dat de invloed op- en relatie met- één van de hoofdkeuzen uit de structuurvisie niet noemenswaardig is. Door de huidige bebouwing op het perceel middels dit bestemmingsplan vast te leggen wordt de huidige structuur van het buitengebied van Rijnwoude gehandhaafd.

3.5.2 Welstandsbeleid

De welstandsnota d.d. 20 mei 2003 geeft criteria omtrent de redelijke eisen van welstand. Het gaat daarbij om de volgende aspecten: de karakteristiek van de bestaande bebouwing, de openbare ruimte, het landschap, de stedenbouwkundige context, massa, structuur, maat en schaal, detaillering, materiaalkeuze en kleurstelling en samenhang in het bouwwerk (de onderlinge relatie tussen samenstellende delen). Daarnaast geeft ze sneltoetscriteria voor veel voorkomende kleine bouwplannen, zoals aan- en uitbouwen en dakkapellen sneltoetscriteria.

Het welstandsbeleid van de gemeente Rijnwoude komt met voorliggend bestemmingsplan en ontwikkeling niet in het gedrang omdat het voorgenomen plan een planologische wijziging behelst die geen concrete ontwikkeling met zich brengt. Mogelijke ontwikkelingen binnen het plangebied in de toekomst zullen een beoordeling op welstandsniveau moeten ondergaan.

3.5.3 Conclusie gemeentelijk beleid

Met dit bestemmingsplan wordt het huidige karakter van het buitengebied tussen Hazerswoude Dorp en Benthuizen gehandhaafd. Voorgenomen planwijziging raakt dan ook geen concreet doel uit de Samengestelde Structuurvisie. Mogelijke aanpassingen aan de bebouwing in de toekomst worden getoetst aan de welstandscriteria.