Plan: | Snippergroen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.snippergroen-VA01 |
Bij besluit van 19 maart 2019 is door het college van B&W de Nota Snippergroenbeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn vastgesteld. Uit de praktijk is gebleken dat er behoefte is aan beleid voor snippergroen. Wat is snippergroen? In de Nota wordt de volgende definitie gehanteerd:
"Snippergroenpercelen zijn percelen grond, over het algemeen van geringe afmetingen en van ondergeschikte openbare betekenis, geen deel uitmakend van de gemeentelijke groene (hoofd)structuur en van geen of minimale betekenis voor de openbare ruimte."
Veelvuldig zijn er de afgelopen jaren kleine stukjes gemeentegrond (illegaal) in gebruik genomen. In sommige gevallen ligt er een overeenkomst aan dit gebruik ten grondslag. De meeste van deze situaties zijn al langere tijd geleden ontstaan. In deze gevallen bestaat onduidelijkheid over het eigendom van de grond. De gemeente wil deze onduidelijkheid wegnemen. Waar mogelijk wil de gemeente de grond verkopen. Veel bewoners hebben verzoeken ingediend tot aankoop of gebruik van een strook snippergroen nabij hun woning.
Onderhavig bestemmingsplan regelt in juridisch opzicht de bestemming van de percelen die inmiddels zijn verkocht of in bruikleen zijn gegeven. Het gaat in totaal om 366 percelen verspreid over de gehele gemeente.
Het plangebied bestaat uit in totaal 366 kleine percelen die verspreid liggen binnen het grondgebied van het voormalige "Oud Rijnwoude". In de bijlage van de toelichting van onderhavig bestemmingsplan is een overzicht opgenomen van alle percelen die zijn verkocht of in bruikleen zijn gegegeven aan de gebruikers van het snippergroen. Kortheidshalve wordt verwezen naar bijlage 1 van de toelichting.
De plangebieden van de diverse snippergroenpercelen van onderhavig paraplubestemmingsplan hebben betrekking op de volgende, door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplannen en beheersverordeningen binnen het grondgebied van de gemeente Alphen aan den Rijn:
Voor de betreffende snippergroenpercelen vervallen de betreffende bestemmingen uit de geldende bestemmingsplannen en beheersverordeningen en worden deze vervangen door de regels van dit paraplubestemmingsplan. Onderhavig paraplubestemmingsplan heeft uitdrukkelijk alleen betrekking op de in bijlage 1 genoemde snippergroenpercelen.
Voor elk snippergroenperceel is een nieuwe bestemming opgenomen. Voorheen gold voor het betreffende snippergroenperceel meestal de bestemming 'Verkeer' of 'Groen'. Bij de nieuwe bestemming is aangehaakt bij de geldende bestemming van het hoofdperceel van het betreffende adres. Is bijvoorbeeld als hoofdbestemming 'Wonen' opgenomen, dan is in de regel ook deze bestemming overgenomen voor het betreffende snippergroenperceel dat hieraan grenst.
Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen. Dat zijn de toelichting, de regels en de verbeelding (plankaart). Van deze drie delen zijn de regels en de verbeelding juridisch bindend. De toelichting bevat de achtergronden en het ruimtelijk beleid voor het gebied. De regels geven per bestemming een omschrijving van de doeleinden, het gebruik en de bouwmogelijkheden. De verbeelding geeft de bestemmingen weer van de betreffende gronden.
Voor het Snippergroen is alleen gekeken naar de belangrijkste veranderingen in beleid en wet- en regelgeving en of die van invloed zijn op het parapluplan. De reden is dat het parapluplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt en uitsluitend betrekking heeft op zeer kleine percelen (snippergroen).
Met de Omgevingswet bundelt de rijksoverheid de regels voor ruimtelijke projecten. Dit met het doel om ruimtelijke projecten eenvoudiger te kunnen starten. Naar verwachting treedt de wet op 1 januari 2021 in werking. Eén van de uitgangspunten van de wet is dat decentrale overheden al hun regels over de leefomgeving bijeenbrengen in één gebiedsdekkende regeling. Voor de gemeenten is dit het omgevingsplan. Dit plan biedt daarmee één integrale, inhoudelijk op elkaar afgestemde set van regels die van toepassing zijn op een locatie. Het omgevingsplan moet digitaal raadpleegbaar zijn.
De Omgevingswet voorziet niet in een actualiseringsplicht voor het omgevingsplan. Geldt voor het bestemmingsplan een verplichting tot actualisatie, de Omgevingswet stelt geen verplichting om het omgevingsplan met een vaste termijn te actualiseren. Het achterwege laten van de actualiseringsplicht ontslaat de gemeente uitdrukkelijk niet van het actueel houden van haar beleid. Het is echter aan de gemeente om te beoordelen of het omgevingsplan actueel is of (op onderdelen) wijziging behoeft.
Vanaf 1 januari 2021 maakt onderhavig plan van rechtswege onderdeel uit van het omgevingsplan van de gemeente Alphen aan den Rijn.
Voor het Snippergroen is alleen gekeken of er milieu of planologische aspecten zijn die van invloed zijn op het parapluplan. De reden is dat het parapluplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt en uitsluitend betrekking heeft op zeer kleine percelen (snippergroen). Er zijn geen aspecten die van inlvoed zijn op onderhavig parapluplan.
Voor het bestemmingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2012). Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan. Tot slot maakt de bijlage onlosmakelijk onderdeel uit van het bestemmingsplan.
Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven voor de snippergroenpercelen met daaraan gekoppeld de regels.
De regels zijn opgedeeld in vier hoofdstukken met een of meer artikelen:
Hoofdstuk 1: 'Inleidende regels' bevat de begripsbepalingen (artikel 1) en een bepaling over de wijze van meten (artikel 2). De begripsbepalingen zijn in alfabetische volgorde opgesomd en dienen als referentiekader voor de overige regels.
Hoofdstuk 2: 'Bestemmingsregels' bevat de bestemmingen. Elk artikel heeft een vaste opbouw. Eerst wordt een bestemmingsomschrijving gegeven, vervolgens de bouwregels, eventuele nadere eisen en eventuele mogelijkheden voor afwijking ontheffing van de bouwregels danwel gebruiksregels.
Hoofdstuk 3: 'Algemene regels' bevat regels die algemeen gelden en die vanwege de algemeenheid gegroepeerd zijn.
Hoofdstuk 4: 'Overgangs- en slotregels' omvat de overgangsbepalingen van het bestemmingsplan.
In dit hoofdstuk wordt de economische uitvoerbaarheid beschreven. Indien het plantype voorziet in de uitvoering van werken door de gemeente moet de financieel-economische uitvoerbaarheid hiervan worden aangetoond. Dit paraplubestemmingsplan heeft een beheersmatig karakter, heeft alleen betrekking op zeer kleine (snippergroen)percelen zodat er geen afzonderlijke exploitatie behoeft te worden opgesteld.
In overeenstemming met artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening wordt bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg gevoerd met buurgemeenten, andere overheden en overheidsinstellingen. Dit paraplubestemmingsplan voorziet uitsluitend in een juridische regeling voor snippergroenpercelen. Er is geen sprake van nieuwe ontwikkelingen. Om die reden is het plan niet voor vooroverleg aangeboden.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft in het kader van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van 5 maart 2020 tot en met 15 april 2020 ter inzage gelegen met de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Er zijn op het bestemmingsplan geen zienswijzen ingediend.