Plan: | De Schans en De Vork |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B091schansenvork-0003 |
Natuurbeschermingswet
Vanuit de Europese Unie is beleid geformuleerd ten aanzien van de bescherming en ontwikkeling van natuur en soorten in het kader van de totstandbrenging van de samenhangende Europese Ecologische Hoofdstructuur ("Natura 2000"). Voor de totstandkoming hiervan zijn de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn van groot belang. Bij ruimtelijke planvorming moet aan deze richtlijnen worden voldaan. De Europese richtlijnen zijn inmiddels geïmplementeerd in de (nationale) Natuurbeschermingswet 1998.
Vogelrichtlijn
De doelstelling van de Vogelrichtlijn is bescherming van en het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor zeldzame en bedreigde vogelsoorten. Op basis van de Vogelrichtlijn/ de Natuurbeschermingswet 1998 dient bij elk plan of project te worden onderzocht of in of in de nabijheid van het plangebied een speciale beschermingszone (sbz) is gesitueerd. Indien hiervan sprake is, dient de gemeente voor de aanvang van het plan of het project te beoordelen of er sprake is van significante gevolgen voor het richtlijngebied.
Van belang is of de uitvoering van het plan al dan niet zal leiden tot significant nadelige gevolgen voor de aanwezige vogelsoorten in de sbz.
Habitatrichtlijn
De doelstelling van de Habitatrichtlijn is de bescherming en het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor zeldzame en bedreigde flora en fauna, alsmede het tot stand brengen van de samenhangende Europese Ecologische Hoofdstructuur. De Habitatrichtlijn is gericht op de bescherming van habitattypen met de daarbij behorende soorten. Ook op basis van de Habitatrichtlijn/ de Natuurbeschermingswet 1998 is sprake van speciale beschermingszones. Onderzocht dient te worden of in de nabijheid van het plangebied een sbz is gesitueerd. Indien hiervan sprake is, dient voor de aanvang van het plan of het project beoordeeld te worden of er sprake is van significante gevolgen voor het habitatrichtlijngebied. Wederom is van belang of de uitvoering van het plan al dan niet zal leiden tot significant nadelige gevolgen voor de aanwezige flora en fauna in de sbz.
Het plangebied
Het plangebied is niet aangewezen als vogelrichtlijngebied. Aangezien er in de toekomstige situatie qua functiegebruik niets verandert, is er geen sprake van verslechtering voor de richtlijngebieden. Het plangebied behoudt immers de al bestaande gebruiksmogelijkheden; er worden geen nieuwe gebruiksmogelijkheden toegevoegd.
Flora- en faunawet
Met de inwerkingtreding van de Flora- en faunawet is een belangrijk deel van de doorwerking van de Vogel- en Habitatrichtlijn geregeld. Samen met de Natuurbeschermingswet heeft de Flora- en faunawet tot doel de Nederlandse natuur te beschermen. De Flora- en faunawet geldt daar waar beschermde soorten voorkomen, los van de vraag of dat specifieke gebied ook wettelijk beschermd wordt. De aard van het huidige plangebied geeft geen aanleiding om te verwachten dat er bijzondere soorten voorkomen. Dit laat onverlet de verplichting om bij elke wijziging van activiteiten (bouw of anderszins) een natuurtoets uit te voeren conform de vereisten van de Flora- en faunawet.