direct naar inhoud van 3.2 Uitgangspunten De Schans / De Vork
Plan: De Schans en De Vork
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B091schansenvork-0003

3.2 Uitgangspunten De Schans / De Vork

De beheersverordening De Schans / De Vork is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • 1. Het beheer van de bestaande situatie;
  • 2. Beheer conform het bestaande planologische regime, voor zover passend binnen de grenzen van het instrument van de beheersverordening en sectorale wetgeving, mede rekening houdend met aanvullende instrumenten (zie paragraaf 2.3);
  • 3. Inpassen van de gemeentelijke standaard.
3.2.1 Het beheer van de bestaande situatie

Het beheer van de bestaande situatie vormt de basis van deze beheersverordening. Dit leidt ertoe dat de gemeente over een toetsingskader beschikt op basis waarvan omgevingsvergunningen kunnen worden verleend en handhaving kan plaatsvinden. De bestaande kwaliteit van het woongebied wordt zo behouden.

De bestaande situatie bestaat uit gebruik en bouwen:

  • Bestaand gebruik: het gebruik van de gronden en bouwwerken zoals aanwezig op het moment van de vaststelling van de verordening of kan worden gebruikt krachtens een omgevingsvergunning voor het gebruik; daaronder valt niet het gebruik dat al in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan;
  • Bouwen (bestaande bouwwerken): bouwwerken die conform de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht zijn gebouwd (ofwel vergunningvrij, ofwel op basis van een vergunning), of nog legaal kunnen worden gebouwd (op grond van een nog niet benutte vergunning). Bij de aanvraag om omgevingsvergunningen en in handhavingszaken kan de bestaande situatie door middel van de volgende bronnen worden geraadpleegd:
    • 1. Functielijst met BAG-gegevens (zie bijlage 1);
    • 2. Luchtfoto (zie bijlage 2);
    • 3. Archief omgeving- en bouwvergunningen.

De bestaande situatie bestaat verder uit bestaande planologische gebruiksvormen en bouwmogelijkheden. Met de constatering dat de 'toegestane gebruiksvormen' in de beheersverordening worden vastgelegd is niet gezegd dat het daarbij per definitie om een feitelijk bestaande gebruiksvorm moet gaan. Ook de planologische gebruiksvormen en bouwmogelijkheden worden in de beheersverordening vastgelegd, ook al zijn deze nog niet gerealiseerd (het zogenaamde planologisch toegestane gebruik). Dit is aan de orde omdat het gebied 'af' is. Het verordeningsgebied is aan te merken als een laag dynamisch gebied.

Luchtfoto

Aan de hand van de luchtfoto zijn verschillende waarnemingen mogelijk. Dit betreft onder meer de locatie van de bebouwing en de openbare ruimtes. Ook kan voor een deel uit de luchtfoto worden opgemaakt welke functies in het verordeningsgebied voorkomen. Dit laatste geldt met name voor de openbare ruimte (openbaar groen, wegen, water).

Lijst met functies

In de bijlagen is een lijst opgenomen waarop is weergegeven welke functie op dat betreffende adres worden uitgeoefend (wonen, industrie, kantoor, etc.). Deze gegevens zijn verkregen uit de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Aan de hand van deze lijst met functies kan worden teruggevonden wat de bestaande functie is.

Archief vergunningen

Door middel van het gemeentelijke archief met verleende bouw -en omgevingsvergunningen en ontheffingen is per geval de bestaande situatie inzichtelijk te maken.

3.2.2 Afstemming op het geldende planologische regime

Eén van de uitgangspunten van de beheersverordening is om de planologische ruimte die het geldende planologische regime bevat - zo mogelijk - te behouden. De bestemmingen en regels in deze beheersverordening zijn daarom zoveel mogelijk gebaseerd op de regels uit de voorheen geldende bestemmingsplannen en op grond van bestaande planologische mogelijkheden. Verder zijn de regels, waar nodig aangepast aan de Wro en Wabo.

3.2.3 Inpassen van de gemeentelijke standaard

De afgelopen jaren heeft de gemeente een standaard voor de bestemmingsplannen ontwikkeld die ook toepasbaar is op andere ruimtelijke besluiten, zoals de beheersverordening en de omgevingsvergunningen. Het doel van de standaard is een gelijkluidende regeling voor veelvoorkomende ruimtelijke aspecten binnen de gemeente en omvat onder meer begripsbepalingen, de wijze van meten, flexibiliteitsregelingen, zoals voor bebouwing t.b.v. dakterrassen, regels voor erfbebouwing en beroepen aan huis. Met het oog op de rechtsgelijkheid is de gemeentelijke standaard in de beheersverordening De Schans/De Vork voor zover mogelijk toegepast.