direct naar inhoud van 2.4 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: PCT-terrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1672.BPHD20100001-VG01

2.4 Provinciaal en regionaal beleid

Provinciale Structuurvisie en Verordening Ruimte (2010)

De provincie heeft de Provinciale Structuurvisie vastgesteld, waarin de provincie haar doelstellingen, provinciale belangen en haar kijk op de ruimtelijke ontwikkeling tot 2040 geeft.

Een van de belangrijke pijlers van de Zuid-Hollandse economie zijn de Greenports, waaronder de sierteelt in Boskoop. De Greenports moeten in 2040 duurzame, goed ingepaste ruimtelijke clusters zijn waar productie, logistiek, kennis, handel en innovatie elkaar versterken (Actieprogramma Greenports 2008).

Op de functie- en kwaliteitskaart is het PCT-terrein aangewezen als Greenport, glastuinbouw- en bedrijvengebied. Speerpunten die worden aangehaald bij de ontwikkeling van dit gebied zijn de ontsluiting, de wateropgave (zelfvoorzienend zoetwater, zilte kwel en verzilting oppervlaktewater) en clustervorming met een accent op een hoogwaardige combinatie van kennis, handel, productie en logistiek.

De greenport Boskoop clustert handel en logistiek steeds meer op het oostelijke deel van de greenport. Het meest intensieve onderdeel van de greenport is de concentratie van kennis, handel en intensieve, niet-grondgebonden productie op het pot- en containerteeltterrein (PCT). Onderdeel van de herstructurering kan betekenen dat er, voor behoud van de greenportfunctie, ruimte komt voor de meer intensieve pot- en containerteelt. Dit is mogelijk door het PCT-complex in de planperiode uit te breiden in westelijke richting in de Hazerswoudsche Droogmakerij. Het PCT-terrein met westelijke uitbreiding is op de functiekaart apart aangegeven. Voor dit PCT-terrein geldt dat vestiging van glastuinbouw alleen voor sierteeltbedrijven mogelijk is: tot 50% van de bedrijfsgrootte. Daarmee kan tevens inhoud gegeven worden aan de landschappelijke opwaardering van de greenport. Met name door in het oorspronkelijk al karakteristieke landschap het accent meer dan nu te leggen op hoogwaardige en duurzame open grondteelt in een aantrekkelijke omgeving.

In de verordening zijn specifieke regels opgenomen waarmee in bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden. De vestiging van stedelijke functies, zoals woningen, bedrijven en kantoren in het buitengebied wordt beleidsmatig beperkt.

Bestemmingsplannen voor gronden gelegen binnen het boom- en sierteeltgebied PCT-terrein, bevatten bepalingen die erin voorzien dat alleen bij volwaardige boom- en sierteeltbedrijven die gespecialiseerd zijn in de teelt in pot- en containerteelt maximaal 50% van de beteeltbare oppervlakte worden gebruikt voor kassen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1672.BPHD20100001-VG01_0005.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1672.BPHD20100001-VG01_0006.png"

Figuur 2.2 Uitsnede functiekaart structuurvisie

Bomen in beeld, visie en agenda Greenport Regio Boskoop (2007)

De Visie 'Bomen in beeld' bevat de resultaten van de projecten die in het kader van het boomteeltpact zijn uitgevoerd. Het geeft een beschrijving van de boomteeltsector in Nederland en de opzet en het doel van Greenports, in het bijzonder de Greenport, regio Boskoop, haar visie en ambitie voor de toekomst.

In de Visie wordt geconstateerd dat de belangrijkste marktontwikkelingen waarmee de regio Boskoop zich geconfronteerd ziet, zijn:

  • toenemende en veranderende wensen van de consument;
  • de tuin wordt steeds belangrijker en een verlengde van de woonkamer;
  • sterke schaalvergroting bij de afnemers, tuincentra, retailers etc.;
  • toenemende internationale concurrentie;
  • veranderende rollen in arena tussen consument en producent als gevolg van ketenomkering;
  • sterke verschuiving bij afnemers (van speciaalzaak naar supermarkt, tuincentra, bouwmarkten, park en plantsoenen).

Om de internationale concurrentie het hoofd te kunnen bieden en de ambitie voor de toekomst waar te maken, is er een strategische agenda voor de Greenport Boskoop opgesteld die vervolgens vertaald is in een actieagenda.

De strategische agenda luidt samengevat:

  • 1. faciliteren grotere bedrijven (ruimte, dienstverlening, knelpunten, regelgeving);
  • 2. doorvoeren herstructurering (kavelvergroting, ontsluiting, ruimte voor water);
  • 3. versterken commerciĆ«le regie (nieuwe afzetconcepten, ketensamenwerking);
  • 4. versterken kennis en innovatie (kenniscentrum, systeeminnovatie);
  • 5. optimalisering logistiek en infrastructuur (ontsluiting, aansluiting);
  • 6. vermarkten van 'Boskoop' (promotie, imago, naamsbekendheid, merk);
  • 7. samenwerken (keten, tussen bedrijven, met boomteeltpartners, Greenports);
  • 8. versterken ICT-structuur (procesoptimalisatie, standaardisatie, informatie);
  • 9. ontwikkelen recreatie (tuin van Boskoop, fiets-, wandel- en kanoroutes);
  • 10. volgen Europese agenda en regelgeving (regels, planologisch, programma's).

Teneinde in te kunnen spelen op de veranderende productiemethodes, de schaalvergroting en clustervorming binnen de sector, is de ontwikkeling van het PCT-terrein van enorm groot belang. Ook de voorgenomen herstructurering vereist dat er ruimte komt voor bedrijven die meegaan in het proces van schaalvergroting.

Met betrekking tot de clustervorming (de keten) wordt geconstateerd dat er ook ruimte zal moeten zijn voor toeleverings- en handelsbedrijven. Een aantal van deze bedrijven heeft zich kunnen vestigen op het ITC-terrein. Dit gebied is echter geheel uitgegeven. Daarom is het gewenst om toeleverings- en handelsbedrijven of bedrijven die specifiek gericht zijn op kennis en innovatie op een gedeelte van het PCT-terrein toe te staan. In het bestemmingsplan wordt daarin voorzien door voor een gedeelte van fase 1 en fase 2 een agrobusiness gerelateerde bestemming op te nemen.

Boomteeltpact (2005)

Begin 2005 is door overheid en bedrijfsleven in de regio Boskoop het Boomteeltpact gesloten. Participanten daarin waren:

  • de provincie Zuid-Holland;
  • de gemeenten Boskoop, Rijnwoude, Reeuwijk en Waddinxveen;
  • het Platform Sierteelt (Boomteelt bedrijfsleven);
  • het Hoogheemraadschap van Rijnland;
  • de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rijnland.

In het boomteeltpact is afgesproken dat er voor de regio Boskoop een Visie op de Boomteelt wordt ontwikkeld, met daarin een actieagenda voor de korte termijn en een strategische agenda voor de middellange termijn. In het kader van het programma zijn er zes projecten uitgevoerd:

  • Visie Greenport, regio Boskoop;
  • Herstructurering;
  • Water;
  • Infrastructuur;
  • Recreatie & Toerisme;
  • Kennis & Innovatie.

Eind 2006 is de Visie 'Bomen in beeld' tot stand gekomen en vastgesteld door de stuurgroep die in het kader van het boomteeltpact was geformeerd (in 2008 getransformeerd in de stichting Greenport, regio Boskoop). In de Visie zijn de projecten uit het boomteeltpact nader uitgewerkt. In 2007 is de Visie in de betrokken gemeenteraden vastgesteld.

Regiovisie Ruimtelijke Ontwikkeling Rijnstreek + (2002)

In de Regiovisie is het plangebied aangeduid als boomteeltgebied. De regio zet in dit gebied in op een economisch sterke en landschappelijk aantrekkelijke landbouw in een open en grootschalig gebied.