direct naar inhoud van 1.1 Doel van het bestemmingsplan
Plan: PCT-terrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1672.BPHD20100001-VG01

1.1 Doel van het bestemmingsplan

In 1992 speelde de eerste gedachte om een deel van de gronden van de Hazerswoudsche Droogmakerij te ontwikkelen tot een boomteeltterrein. Deze ontwikkeling paste in de jaren negentig niet binnen de beleidskaders van diverse overheden. Het beleid van provincie en Rijk heeft zich tussen 2000 en 2005 zodanig ontwikkeld, dat de beoogde boomteelt ter plaatse van de droogmakerij wel past binnen het vigerend beleid van de verschillende overheidsinstanties.

In het vigerende bestemmingsplan Landelijk Gebied (1986) zijn de gronden in het plangebied bestemd voor agrarische doeleinden (akkerbouw en veeteelt). Pot- en containerteelt in de Hazerswoudsche Droogmakerij is op grond van dit bestemmingsplan niet mogelijk.

Voorontwerpbestemmingsplan (2004-2005)

De aanleg van de 1e fase van het PCT-terrein is in 2003 via een artikel 19 lid 2-procedure mogelijk gemaakt. In 2005 is het voorontwerpbestemmingsplan opgesteld met als doel het pot- en containerteeltterrein definitief te bestemmen voor deze functie, zodat gestart kon worden met de uitgifte en bebouwing van de gronden in fase 2. Fase 3 en fase 4 waren voorzien van een uit te werken bestemming.

Tussentijdse ontwikkelingen (2006-2008)

Vanaf de terinzagelegging van het voorontwerpbestemmingsplan is het ontwerp voor het pot- en containerteeltterrein stevig doorontwikkeld: het ontwerp voor het terrein is voorzien van een efficiëntere ontsluiting, het plan is beter ingepast in de omgeving, de ruimtelijke kwaliteit van het plan is gedefinieerd en de invulling van de percelen is nader uitgewerkt. Deze ontwikkelingen zijn visueel gebundeld in een nieuw 'Ruimtelijk Raamwerk'.

Daarnaast zijn vanaf 2005 een aantal projecten samen met het bedrijfsleven opgepakt: het 'Boomteeltpact', de toekomstvisie 'Bomen in Beeld' en het rapport 'Showcase van een modern en duurzaam bedrijventerrein', dat onderdeel uitmaakt van het rapport 'aanbevelingen voortgang ontwikkeling' (juni 2007).

Ook de markt omtrent de boomteelt heeft niet stil gestaan. Van de in totaal 4.306 boomteeltbedrijven bevinden zich er 720 in de regio Boskoop. Het boomteeltareaal in de regio Boskoop is de laatste 20 jaar gegroeid van 948 ha naar thans 1.100 ha. De productiewaarde van de regio is € 200 miljoen in relatie tot € 600 miljoen landelijk. Dit betekent dat in de regio Boskoop met circa een zesde van het totale aantal bedrijven 30% van de productiewaarde wordt verdiend. Boskoop heeft zich bedrijfseconomisch geconcentreerd op kleinere gewassen.

Wil de Greenport Boskoop haar nationale en mondiale positie behouden, dan zal er voldoende ruimte dienen te worden geboden aan de boomsierteelt. Dit kan door de ontwikkeling, herstructurering en transformatie van gebieden in de regio.

Schaalvergroting is nodig om economisch gezond, duurzaam en kwalitatief hoogwaardig te kunnen blijven en de concurrentie de baas te blijven. De bedrijven kunnen zich niet permitteren om een achterstand op te lopen. Dit geldt voor het gebied Boskoop als geheel.

De schaalvergroting van het boomsierteeltgebied is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. De bedrijven werken momenteel toe naar een grootte van circa 3 à 4 ha om rendabel te blijven. Sommige bedrijven groeien tot 10 ha of meer. De verwachting is dat de ontwikkelingen niet stil zullen staan en dat de boomsierteeltbedrijven zullen blijven groeien.

Een markt die groeit is de kweek in potten. Vooral in deze richting vindt men de bedrijven die groter willen worden. Dit soort bedrijven vestigt zich liever niet op de slappe veengrond in het oude gebied. Zij vinden op het PCT-terrein de ideale ondergrond. Fase 2, 3, en 4 van het PCT-terrein biedt ruimte voor grootschalige pot- en containerteeltbedrijven (totaal 120 ha voor fase 2, 3 en 4). Idealiter zullen door de tendens naar schaalvergroting ook bedrijven uit de oude boomsierteeltgebieden kiezen voor dit nieuwe gebied en derhalve biedt het PCT-terrein ook mogelijkheden voor herstructurering van het oude boomsierteeltgebieden.

Ontwerpbestemmingsplan (2009)

Deze ontwikkelingen samen vormen de aanleiding om het voorontwerpbestemmingsplan uit 2005 in zijn geheel te actualiseren en een stap voorwaarts te maken van voorontwerp- naar ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 18 februari tot en met 31 maart 2010 ter inzage gelegen. In totaal zijn 12 zienswijzen ingediend.