Plan: | CO2 distributienetwerk Bentwoud |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1672.BPBH20100001-VG01 |
Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten de Structuurvisie Zuid-Holland, Visie op Zuid-Holland, de Verordening en de Uitvoeringsagenda vastgesteld.
De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke peilers. Gestreefd wordt naar een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Kenmerkende kwaliteiten zijn een goede bereikbaarheid en een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur.
In de structuurvisie wordt aangegeven welke zaken de provincie Zuid-Holland van provinciaal belang vindt. De basis daarvoor ligt in de integrale hoofdopgaven die zijn benoemd in de provinciale structuurvisie. Die vijf integrale hoofdopgaven en de bijbehorende provinciale belangen betreffen:
Op de plankaart van de Provinciale Structuurvisie is het plangebied van dit bestemmingsplan bestemd als “recreatiegebied” en “provinciaal landschap”. De provinciale landschappen worden gezien als nieuwe bufferzones met regelgeving gericht op behoud en bescherming van de landschappelijke kernkwaliteiten. De gebiedsopgave van dit gebied is het realiseren van een aantrekkelijke verbinding tussen Bentwoud en de Rottemeren. Tevens is het gebied bedoeld als het strategisch groenproject Bentwoud. Hier zal omvorming van het grootschalig, open akkerbouwgebied tot recreatielandschap met bos, water en moeras voor de functies recreatie en natuur moeten plaatsvinden.
De ontwikkeling van het drukreduceerstation en de distributieleiding die mogelijk worden gemaakt met dit bestemmingsplan, zijn niet van invloed op de hiervoor genoemde functies van het gebied. De bestemmingen uit het vigerende bestemmingsplan worden rechtstreeks overgenomen in dit bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan is in overeenstemming met de Provinciale structuurvisie.
Figuur 3.1: uitsnede plankaart ontwerp provinciale structuurvisie
Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten de Structuurvisie Zuid-Holland, Visie op Zuid-Holland, de Verordening en de Uitvoeringsagenda vastgesteld.
De verordening, gebaseerd op artikel 4.1 van de Wet ruimtelijke ordening, stelt regels aan de inhoud van en de toelichting op bestemmingsplannen. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. Bij het opstellen van het bestemmingsplan dient daarom ook rekening te worden gehouden met ander provinciaal beleid. Het gaat daarbij vooral om het integrale ruimtelijke beleid dat is opgenomen in de Provinciale Structuurvisie en het bijbehorende Uitvoeringsplan.
Uit de Verordening blijkt dat het plangebied niet is gelegen binnen 'Bestaand stedelijk- en dorpsgebied'. Bestemmingsplannen voor gronden buiten de bebouwingscontour dienen bestemmingen uit te sluiten die nieuwvestiging of uitbreiding van stedelijke functies, intensieve recreatieve functies of bebouwing voor extensieve recreatieve functies mogelijk maken. Omdat het bestemmingsplan geen wijzigingen met betrekking tot recreatieve functies of bebouwing mogelijk maakt, de bestemmingen uit de vigerende plannen worden immers rechtstreeks overgenomen, is het plan in overeenstemming met het de Verordening.
De Cultuurhistorische Hoofdstructuur geeft een overzicht van de cultuurhistorische kenmerken en waarden in Zuid-Holland. De CHS bestaat uit kaarten voor de drie onderdelen van de cultuurhistorie: archeologie, historische stedenbouw en historisch landschap. Ieder onderdeel bestaat uit twee kaarten die inzichtelijk maken wat in Zuid-Holland cultuurhistorisch van belang is en waarom: de kenmerkenkaart, waarop de kenmerkende nederzettingspatronen, landschapspatronen en de archeologische opbouw van het landschap zijn weergegeven, en de waardenkaart, waarop de waardevolle structuren van de kenmerkenkaart zijn gewaardeerd. Uit de kaarten blijkt dat het plangebied waarin het CO2-drukreduceerstation en de CO2-leiding worden aangelegd een redelijk tot grote kans heeft op archeologische sporen.
In het Beleidsplan Groen, water en milieu 2006 - 2010 geeft de provincie Zuid-Holland aan hoe zij in de komende periode om wil gaan met groen, water en milieu. Het nieuwe beleidsplan omvat het Milieubeleidsplan en het Waterhuishoudingsplan. Met duurzaamheid als uitgangspunt wil de provincie Zuid-Holland in het handelen van nu de gevolgen op lange termijn meewegen. Om de kwaliteit van de omgeving duurzaam te verbeteren krijgt het milieu- en waterbeleid een meer sturende rol in ruimtelijke en economische ontwikkelingen. Er is in het beleidsplan, naast aandacht voor water en groen, onder meer aandacht voor externe veiligheid, luchtkwaliteit en bodemkwaliteit. De provincie Zuid-Holland heeft voor bodemonderzoek richtlijnen en aanbevelingen opgesteld in de nota 'Regels voor Ruimte'.