direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Badhuisweg 16-24
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0499.BPL12040WBD-OH01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurplan Boskoop (2005)

De gemeente Boskoop heeft in haar structuurplan omschreven wat ze in de periode tot 2015 wil bereiken. Belangrijkste aspecten met betrekking tot woningbouw zijn:

  • Toename van 1250 woningen in Boskoop tot 2015. Woningbouw vindt plaats binnen de reeds aanwezige totale bebouwingsstructuur van Boskoop. Met name herstructureringslocaties dienen afgestemd te zijn op de omgeving. Het accent ligt op woningbouw in het westelijk deel van Boskoop.
  • Behoud van (natuur)waarden. Water speelt in de gemeente Boskoop een grote rol. Niet alleen functioneel maar ook beeldbepalend. Het is dus van belang dat de watergangen behouden blijven. Naast water speelt groen ook een belangrijke rol. De gemeente Boskoop wil het groene karakter alsmede de kenmerkende verkaveling (lintbebouwing) behouden en versterken in zijn functie, een eenduidiger beeld kan hiervoor zorgen. Onderhavig plangebied wordt in het structuurplan aangewezen als een gebied voor herontwikkeling naar woningbouw.

Conclusie

Onderhavig plan is in overeenstemming met de gewenste toename van de woningvoorraad van de gemeente, binnen de bestaande bebouwingsstructuur. Ook heeft het plan geen invloed op bestaande watergangen en past het binnen de kenmerkende verkaveling (lintbebouwing) van Boskoop.

3.4.2 Bestemmingsplan Boskoop-Dorp

De betrokken gronden zijn gelegen in het bestemmingsplan ‘Boskoop-Dorp’. Het vigerende bestemmingsplan is op 26 februari 2009 gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad van Boskoop. Het vigerende bestemmingsplan is overwegend gericht op ontwikkeling van de bestaande ruimtelijke situatie. Belangrijke aspecten voor het onderhavig plangebied zijn de sturing vanuit de gemeente op tegemoetkomen aan de vraag naar woningen en de ontwikkelingen van de uitstraling van het centrumgebied. Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van de vigerende bestemmingsplankaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0499.BPL12040WBD-OH01_0005.png"

Volgens de vigerende bestemmingsplankaart geldt voor de betrokken gronden de bestemming ‘Wonen’. Tevens ligt er op het plangebied de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'. Daarnaast is het gebied aangeduid als ‘Wro-zone – wijzigingsgebied’.

De wijzigingsbevoegdheid maakt het mogelijk om door middel van een wijzigingsplan de beoogde ontwikkeling van twee woningen mogelijk te maken. Uit deze wijzigingsmogelijkheid is ook op te maken dat deze ontwikkeling al voorzien was.

Conclusie

De wens van de initiatiefnemer om woningbouw te realiseren op onderhavige locatie past binnen de huidige woonbestemming van het gebied, er zijn echter geen bouwvlakken aangeduid. Het gebied is aangeduid als wijzigingsgebied, waardoor het mogelijk is om middels een wijzigingsplan de bestemming te wijzigen naar 'Wonen' met een bouwvlak. Om deze reden is voorliggend wijzigingsplan opgesteld.